In wording

Mijn nieuwste project is een prachtige oude hangoor uit een klooster in Haarlem. In de aanloop van dit project had ik nog geen idee wat en hoe het zich zou gaan ontwikkelen. Een aantal maanden eerder had ik van mijn buurman Louis twee woordenboeken gekregen. Ik had hem verteld over mijn schilderijen die met behulp van scheurtechnieken waren ontstaan en dat het zo leuk was om met oude boeken iets nieuws en grappigs neer te kunnen zetten. Waarop hij me mee nam naar zijn opslag en me de boeken overhandigde. Niet wetende waar ik ze ooit voor ging gebruiken heb ik ze met liefde aangenomen. Eenmaal thuis werd het idee om ze een keer te verscheuren niet echt in dank af genomen. En zo stonden ze gewoon in de kast bij onze andere collectie boeken.

Tot het moment dat het echte plan zich begon te vormen in mijn hoofd, ik wilde graag van iets ouds iets naar nu creëren. En waarom die boeken in de kast laten staan die je nooit gaat lezen en onze kinderen misschien wel gewoon bij het oud papier droppen als we er ooit niet meer zijn. Nu kun je achterstevoren, ondersteboven op of onder de stoel of tafel gaan zitten en krijg je een stukje (in stukjes) geschiedenis cadeau.

Het scheuren zelf was al leuk om te doen. Ik heb woorden voorbij zien komen waar ik nog nooit van had gehoord, en woorden die nu echt niet meer voorkomen in onze taal. Leuk ook om te zien hoe taal onderhevig is aan verandering van tijd. En zo ging het ook met plakken. Sommige stukjes heb ik bewust meer ruimte gegeven om gelezen te worden. En hier en daar zit er een persoonlijk grapje in.

Langzaam en stukje bij beetje werd het project meer tastbaar en ben ik heel benieuwd hoe het straks allemaal samen komt.

Ik houd je op de hoogte!

Zoals hij was

Jarenlang hebben nonnen en hun gasten aan deze tafel gezeten, maar net als de nonnen, helaas, is deze tafel in vergetelheid geraakt. Daarom maak ik er een dinertafelset van. Merendeels is de tafel decoupage geplakt met het Nederduits Letterkundig Woordenboek uit 1844/45 van P. Wieland, het centrale blad is gietverf in periodekleuren. Daarbijbehorend zijn er zes eetkamerstoelen, die eveneens ooit pronkten in een woning, maar nu waren afgedankt.

26.000 stukjes, gescheurd en geplakt, noem het bezigheidstherapie

Het letterkundig woordenboek is voorzichtig in stukjes gescheurd en de tafel en zes stoelen hebben allemaal een thema gekregen dat daaruit bestaat: het ‘gewone’ woordenboek voor de tafel, en de stoelen delen uit het synoniemen- en kunstwoordenboek.

Binnenkort is de gehele set, best groot in zijn geheel, bij Harold van Geerestijn in zijn Galerie Klein Zwitserland in Schoorl te zien. Je mag er zelf aan zitten.

Deze foto’s geven je een impressie van het ontstaan en de voortgang.

Bijna klaar…

Nu te zien en aan te zitten bij Galerie Klein Zwitserland in Schoorl!